Udgivet i

Morgenfrue

Endnu en måned der var varmere en normalt tror jeg nok. Fuglene er rigtig ved at finde deres kasser nu. Det er i sidste øjeblik hvis man vil have redekasser op.

Morgenfrue
Calendula officinalis

Morgenfrue

Morgenfruen kender vi jo alle, men ud over at være en dejlig sommerblomst, er det måske mindre kendt, at det også er en krydderurt og en medicinsk plante.
Oprindelig hed den egentlig solsikke, men det navn er jo efterhånden overgået til en anden meget kendt plante. Morgenfruen er en 1-årig plante, der bliver op til 70 cm. høj, med store gule-orange kurvblomster.

Vi vil lige nævne Agermorgenfruen Calendula arvensis, der har en mængde ganske små gule blomster, og breder sig pudeformet. Den er umådelig køn, og er ukrudt i vinmarker sydpå. Den dyrkes og anvendes som alm. morgenfrue, men tåler lidt mere frost.

De unge blade kan bruges i salater og stuvninger. De skulle have samme ernæringsmæssige værdi (meget mineral og vitaminrige) som mælkebøtteblade.
Blomsterne (randkronerne uden bæger) kan bruges til næsten hvad som helst, både friske og tørrede. De bruges på samme måde og som erstatning for safran, til at give farve bl.a. i ris og fiskeretter. Smagen er subtil, men fremhæver rettens egensmag. Endvidere bliver de brugt i salater, postej, sammenkogte retter, suppe, sovs, urtesmør, omeletter og bagværk.

Morgenfrue
Morgenfruer og Nældesommerfugl

Medicinsk er den leverstimulerende, menstruationsregulerende, vanddrivende, blodrensende, afførende, sveddrivende, bakterie, virus og svampehæmmende. Bruges mod hudproblemer, mavesmerter, betændte lymfekirtler, ja betændelse i det hele taget både ud- og indvortes m.m. Til medicin bruger man både blade og blomster.

Med dens generelt gavnlige indvirkning på huden er den naturligvis meget anvendt i kosmetik. Den siges at have hårhæmmende egenskaber, og at lysne hår. Den bruges også til at farve tøj med.

Den trives i enhver veldrænet jord i sol-halvskygge. Jorden bør ikke være alt for gødningskraftig, da man så får flere blade end blomster. Sås april – maj på friland eller forkultiveres. Udtyndes til ca. 25 cm. mellem planterne. Bør ikke sås for overfladisk, da den spirer bedst i mørke. Blomstringen varer fra juni til frost, hvis man fjerner de visne blomster. Lader man nogle enkelte planter sætte frø, vil den som regel så sig selv, så man har planten i flere år. De krumme frø er i øvrigt meget forskellige. De inderste er ret små, medens de yderste er meget lange, men de spirer alle sammen.

Morgenfruen hører til solen og løvens tegn. Mellem morgenfruer kan man se alferne.