Udgivet i

Citrongræs

Det fortsatte med et meget lunt efterår i november. En anelse kulde sneg sig ind sidst på måneden, men i skrivende stund er det blevet lunt igen. Det gør at man kan fortsætte med de sidste efterårs-arbejder, man evt. ikke nåede. Det er dog blevet noget koldt om fingrene. Næste gang det bliver koldt, vil vi nok begynde at dække de sarte ting til med granris, kompost og halm m.m.
Staudetoppe bør ikke klippes ned før til foråret, når planterne starter nedefra igen. For det første beskytter det planterne mod kulde og barfrost, for det andet er frøene af stor betydning for fuglene. Vi ser i øjeblikket mange mejser, bogfinker, gulspurve og skovspurve, der sidder i toppene og spiser frø af purpursolhat, anisisop, katteurt, burre, tidslerne, hjertespand og lægestokrose m.m.

Man ser også fuglene gå rundt på jorden og spise frø af andre planter. Vi vinterfodrer også, men fuglene foretrækker ofte frøene direkte fra planterne. De spiser også overvintrende insekter, der gemmer sig i frøstanderne.

Citrongræs
Cymbopogon citratus, C. flexuosus og C. nardus

Citrongræs

Citrongræs er nogle sivlignende græsarter på omkring 1,5 m.’s højde med tykke stængler, der stammer fra asien, hvor den har en meget stor plads i kogekunsten.
I de senere år er den blevet voldsom populær i Danmark, med den tiltagende interesse for asiatisk kogekunst. Vi er vist ved at bevæge os hele verden rundt. Det startede jo med italiensk mad, og fortsatte med fransk, græsk, spansk, mexicansk o.s.v.

Den er meget anvendelig som krydderi på grund af dens meget stærke citronsmag. Den dufter næsten ikke ved berøring, men indeni gemmer den smagen. Det er det inderste hvide af stænglen man finthakker og koger/steger med i varm mad. Udover i asiatisk mad, kan den bruges overalt, hvor man ellers ville bruge citron, som f.eks. kylling, karry, kød og fisk m.m.
Bladene og de ufordøjelige dele af stængelen kan bruges til the, suppevisk og medicin. Stænglerne kan tørres og pulveriseres.

Medicinsk bruges den mod mavepine, diarre, hovedpine, feber, og influenza, lus, ringorm og svamp m.m.. Den er svampe og bakteriehæmmende.

Olien bruges i fødevarer, kosmetik, parfume, aromaterapi, myggespray og til potpourri.

Citrongræs
Citrongræs

Citrongræs trives i næringsrig, fugtig jord ved megen varme og sol. Det er en grådig plante, da den vokser umådelig hurtigt, når betingelserne er i orden. I en normal dansk sommer er det lige lovlig køligt til at dyrke den udendørs, hvorimod drivhus eller indendørs går fint. Det er mest praktisk at dyrke den i meget store potter. Husk at den bruger meget vand og gødning når den vokser, hvorfor den skal gødes og/eller ompottes ofte. Hvis man skal have noget ud af at dyrke den, er det nødvendigt at overholde disse krav, da man ellers ikke får de tykke stængler, som man skal bruge. Ellers må man nøjes med at bruge bladene i the.
Den overvintres ved mindst 10 grader C. helst mere og så meget sol som muligt.

Den formeres nemt ved deling, eller fra frø hvis man ellers kan skaffe dem. Man kan også have held med at få rødder på en indkøbt stængel ved at sætte den i vand eller jord.

Indenfor moderne urtemagi skulle den stå for begær og psykisk kraft.

Det var så det for i år. Vi ses forhåbentlig i næste årtusind.