Udgivet i

Urtetobak

Man kan ryge mange andre urter end tobak. Som nogle måske kan huske, røg man under 2. verdenskrig bl.a. kirsebærblade m.m. På Fyn blomstrede der tobaksplantager frem. I dag ryger man dog kun importeret tobak.

dagpåfugleøje på Purpursolhat

Igennem mange hundrede år har rygning af urter været anvendt både ceremonielt og medicinsk. Når indianerne tændte fredspiben, kunne der kun tales sandhed i lokalet. De røg/ryger for øvrigt mange andre urter end tobak. På apotekerne har man indtil for nylig kunnet købe astmacigaretter med pigæbleblade i. Før i tiden var det i det hele taget en almindelig måde at indtage urtemedicin på.

Hvordan gør man

Først og fremmest skal man som grundlag have en neutralt smagende urt, der brænder godt som grundlag. Her kan anbefales kongelysblade (filtbladet og storblomstret m.m.), hindbær og jordbærblade. De tørres og nulres i hånden eller blendes til passende konsistens. Andre neutrale urter man støder på kan også bruges.

Det er meget vigtigt at urtetobakken ikke er for tør, når den skal ryges, da den så bliver alt for stærk.  Enten tørrer man ikke urterne helt, eller man fugter dem bagefter, f.eks. med en kartoffelskive eller en vandforstøver. Hvis  man vil rulle cigaretter, er man nødt til at sortere stængler fra, da de ellers kan lave hul i papiret.

Smag

Ovennævnte grundtobak har nærmest ingen smag. Med den som udgangspunkt, kan man tilsætte en mængde andre stærkt smagende urter. Et eksempel er hedemelbærrisblade, barken kan også bruges, det er bare lidt mere besværligt. Den kan evt. pulveriseres først. Af andre almindelig brugte er salvie, bynke, malurt, mynter, katteurt, rosmarin og lavendel m.m. Alle ugiftige lægeplanter og krydderurter kan bruges efter smag og behag.

Hvis det skal smage stærkere og mere tobakslignende, skal man gå efter urter der indeholder garvesyre, som for eks. pilebark og brombærrødder eller bark, der snittes meget fint eller pulveriseres. Her kan også bruges pulveriserede rødder og bark af hindbær m.m. Der er mange muligheder. Man kan hvis man er tobaksryger også blande med tobak.

Medicinsk rygning

Før indianerne lærte os europæere at ryge urter i pibe var det almindelig brugt at brænde urter på et fad og suge røgen ind med sugerør og lignende, i medicinsk øjemed.
Kongelys siges at være godt mod alle former for hoste. Lægebetonie har været brugt mod hovedpine m.m. Kransburre og følfod får en til at hoste, hvilket (i moderate doser) er en fordel ved sejt slim. Dernæst er der en del urter, som f.eks. katteurt og kalmus, der har en beroligende virkning.

En del medicinske urter, som f.eks. mjødurt og pilebark virker ikke ved rygning. Her må man nok prøve sig frem.
Urtetobak kan også bruges, hvis man vil holde op med at ryge tobak, da urterne generelt ikke har samme afhængighedsskabende effekt som nikotin.

Hermed en foreløbig liste over urter vi ved man kan ryge

Anis, Baldrian, Brunelle, Bynke, Californisk valmue, Citronkatteurt, Citronmelisse, Estragon, Febernellikerod, Følfod, Hedemelbærris, Hestehov, Hindbær, Ingefær, Jordbær,  Kalmus, Kamille, Katost, Kattefod, Katteurt, Kløver, Kongelys, Kornelarter, Kvan, Lavendel, Lægebetonie, Malurt, Mjødurt. Mynte, Potentil, Rose, Rosmarin, Røllike, Salvie, Santolina, Skjolddrager, Solbær, Spansk kørvel, Stenkløver, Timian, Vintergrøn, Øjentrøst.


Vil du vide mere er her et link til vores inspirator på dette felt: Howie Brounsteins Herbal Smoking Mixtures