Udgivet i

Chili

Det var en rimelig mild februar. Nu starter foråret så småt. I månedens løb vil mange urter begynde at sætte nye blade og skud. Dem kan man begynde at bruge af, hvis man ikke tager for meget af planterne.
Nu begynder Purløg, Kvan, Syre arterne, Cikorie, Lægebaldrian, Topløg, Persille og Æblemynte (som altid er den tidligste mynte) at levere friskt bladgrønt til salater, sovse og grønt drys. Glem endelig ikke de gratis glæder i form af Brændenælde, Mælkebøtte, Skvalderkål, Korsknap, Bellis m.m. Der er mange andre planter der i løbet af foråret kan bruges til salat, efterhånden som varmen lokker de nye friske blade frem. Chili kan sås nu og en måned frem nu hvis man ikke allerede har gjort det.

Det er også nu man tapper Birkesaft. Vi tapper ved at skære en fingertyk gren over, og stikke den ned i en flaske, som bliver hængt op i træet.

Havearbejdet er det samme som i januar og februar, med undtagelse af at man nu begynder at så. De 1-årige planter der kræver lang udviklingstid, bør sås inde eller i frostfrit drivhus nu. Det gælder f.eks Chili, Lobelia og Appelsin-Tagetes m.m. Man kan også forlænge sæsonen, ved at tyvstarte med planter, der ellers godt kan nå det udendørs.

Stauder blomstrer som regel først når de er 2 år gamle fra frø, men mange kan nå at blomstre første år, hvis de bliver sået tidligt inde.

Udendørs og i uopvarmede drivhuse, sås frø der kræver kuldepåvirkning for at spire.

Chili, (Cayennepeber)
Capsicum annuum (m.fl.)

Chili er et kendt meget stærkt krydderi, der er ved at blive mere populær herhjemme end før. Det latinske navn dækker også peberfrugter, der jo ikke er stærke. De stærke chili’er er arter og hybrider af Capsicum annuum, C. pubescens, C. frutescens, C. baccatum og C. chinense.

Chili

Selv eksperterne har svært ved at kende dem fra hinanden. Der findes i dag hundredvis af sorter i forskellige farver, faconer og smagsstyrke. Man har ligefrem flere forskellige måleenheder for deres styrke. Scoville skalaen går fra 0-300 000, og the “Official Chile Heat Scale” der går fra 0-10. Jo højere tal jo stærkere.
De har brug for meget sol, og en lang varm sommer for at nå at modne frugter. I det danske klima lykkes det ikke altid. Derfor kan det være en stor fordel at overvintre nogle planter, der så starter tidligt med et stort forspring næste år. De overvintres lyst og frostfrit, ja helst over 10 grader C. Vi overvintrer også planter ved almindelig stuetemperatur. Det er i det hele taget en god stueplante, man oven i købet kan høste lidt af.

Man sår frøene fra februar-april ved omkring 20 grader C. Dernæst gælder det om at holde dem i god vækst. Det er grådige planter, der bruger megen gødning og vand. Har man dem i potter, skal de pottes op flere gange. De har også brug for meget lys og varme, så det går bedst i drivhus eller helt inde i stuen. Udendørs skal det være i en lun krog, og så må man krydse fingre for en god sommer.

Frugterne høstes både umodne og modne. De modne frugter kan være røde, gule, orange, grønne, violette, brune og hvidlige. Milde chilier bruges næsten som grønsager og salat, medens de stærke bruges som krydderi. De kan tørres. Tørret kaldes det ofte cayennepeber, og er grundlaget for tabasco sauce. De kan syltes. Carry indeholder også varierende mængder chili.
Mest kendt herhjemme er chili con carne, men i Mellemamerika bliver der næsten ikke lavet mad uden chili i. Nede i varmen er dens konserverende virkning af stor betydning.

Man skal være forsigtig ikke at gnide sig i øjnene, eller få det i sår når man håndterer chili. Det svier helt utroligt i lang tid efter. Det anbefales ofte at bruge handsker. Det går ikke af med vand, men derimod med eddike. Det kan man desværre ikke bruge, hvis man har fået det i øjnene

Medicinsk bliver chili brugt som hjerte og kredsløbsstimulerende middel. Stimulerer fordøjelsen, er opkvikkende og desinficerende. Udvortes mod gigt, muskel og nervesmerter. Skulle kunne slå forkølelse ned, hvis man tager det i opløbet. Indeholder temmelig store mængder A og C-vitamin. Det stærke er et alkaloid, der hedder capsaicin.

Chili er nok den urt der er skrevet flest bøger om. Der findes foreninger af chili-venner, der afholder årlige chilifestivals, flere steder i verden. Her konkurreres på chili opskrifter, og naturligvis om hvem der har den stærkeste chili. I det sydlige USA er der en hel industri omkring chili kunst og souvenir’s.