Udgivet i

Gåsepotentil

Potentilla anserina

I de seneste uger har vi hver gang det er godt vejr, følt at nu er det sommer. Hver gang bliver vi snydt, da de næste dage har været overskyede kolde og regnfulde. Utålmodigheden er stor. De fleste planter er dog begyndt at vokse igen. Vi har taget chancen, og flyttet de fleste planter i potte, ud i det fri, da det er temmelig usandsynligt at der nu kommer mere frost end planterne kan tåle. Vi holder dog øje med vejrudsigten. Visse planter som hjulkrone og morgenfrue, der plejer at så sig selv, er ikke spiret endnu, på vores kolde hedejord.
Nu kan man lave næsten alt hvad man har lyst til i haven. Så, plante ud, flytte, dele, klippe ned og fjerne de sidste staudetoppe fra sidste år. Hvis der bliver majtørke, skal man huske at vande nyplantninger. Dog må man vente til næste måned, med at plante de rigtig varmekrævende urter som f.eks. Basilikum ud. De er til gengæld gode at så inde nu.

Der er nu mange planter der gør sig bemærkede i haven. Spansk Kørvel er nu i blomst. Løvstikken og den Skotske Lostilk er store og flotte. Ambra, Estragon og Malurterne er begyndt at ligne noget. Der er nu så mange planter man kan begynde at bruge af, at det er umuligt at nævne dem alle.

Gåsepotentil i blomst.

Gåsepotentil er mest kendt som et meget aggressivt ukrudt. Den har lange rodslående udløbere ligesom jordbær. Den står dog lige nu i en flisekant i vores indkørsel, og er utrolig flot, med sine 10 cm. sølvfarvede blade, der rækker opad. Om ikke så lang tid begynder den at blomstre med sine nydelige gule “smørblomster”.
Har man et sted i haven, hvor den er spærret inde (eller man er omhyggelig med at bortluge udløbere), er det en pragtfuld kantplante. Den tåler fuld sol, og vokser udmærket på mager jord. Det er en rigtig pionerplante, der kan tage bar jord i besiddelse.

Den findes både i Amerika, Asien og Europa. Kelterne og Indianerne har spist den kogte rodstok.

Medicinsk virker Gåsepotentil sammentrækkende og antiseptisk. Den er blodstandsende, virker mod diarre og som gurglemiddel mod halsonder. Udvortes hjælper den mod hudrødme, fregner og solskoldning.
Det mest interessante er dog nok, at tyskerne under anden verdenskrig, fremstillede piller og kapsler af den, mod kramper og menstruationssmerter.