Udgivet i

Gyldenris

Det er stadigvæk havevejr. Det er rimelig lunt så man kan fortsætte med efterårsarbejdet.

Gyldenris, (Almindelig gyldenris)
Solidago virgaurea

Gyldenris

Gyldenris er en flerårig kurvblomst på op til 1 meters højde, med søjleformet vækst og gule blomster. Den blomstrer i sol fra juli til oktober. Den er temmelig almindelig i den danske natur. Der findes flere andre amerikanske arter, som bruges i haver som prydstauder. Det er ikke dem vi taler om her, da de ikke har helt de samme medicinske virkninger.
Ud over at være en ganske køn staude, er det en fremragende plante for insekter, bier og sommerfugle. Det myldrer altid omkring den, når den blomstrer.

Gyldenris

Medicinsk bruges den først og fremmest ved nyre og blærelidelser af alle slags, på nær kronisk nyrebetændelse. Den skulle endda skulle kunne skylle nyre og blæresten ud. Den er stærkt vanddrivende, bakteriehæmmende og svampedræbende. Den er virksom mod Candida albicans og visse former for gigt. Udvortes og indvortes mod sår og betændelse. Den er desuden slimløsende, mildt beroligende og en antioxidant. Skulle være god ved chok og andre sjælelige belastninger.
Den er en velkendt farveplante. Blomsterne bruges til en bitter snaps. Bladene bruges til the.

Planten trives i næsten enhver jord, men bør flyttes med få års mellemrum, hvis den rigtig skal udfolde sig. Elsker sol men tåler nogen skygge. Den formeres let ved deling forår eller efterår.
Den kan også nemt frøformeres forår eller efterår. Frøene skal næsten ikke dækkes af jord, da de skal have lys for at spire. Selvom frøene kan være lidt længe om at spire skal de nok komme. Faktisk sår den sig selv så kraftigt på ethvert stykke bar jord i nærheden, at det kan være klogt at høste og fjerne frøene, inden de er modne. Det gør den til gengæld velegnet til styrede “Wild gardens”.

Planten hører til planeten Venus. Vi har mærkelig nok ingen myter kunnet finde om planten, men det er jo almindeligt for planter som munkene sydfra ikke brugte. Ud over at tilføre os viden om de planter de bragte med sydfra, har de jo desværre også med stort held, udryddet den hedenske folkeviden vi selv havde.