Udgivet i

Hjertespand

Så fik vi en rigtig hvid jul måske lige med undtagelse af juleaften. Det har været utrolig koldt, men heldigvis har planterne været dækket af sne, så de er blevet beskyttet.

På foderbrættet har vi haft kærnebider og topmejse, som begge er fugle der kun kommer når alt er dækket af sne.

Hjertespand, (almindelig hjertespand, hjertespænd, moderurt)
Leonurus cardiaca

Hjertespand.

Hjertespand har en stiv opret flerårig plante, med flere stængler og mørkegrønne indskårne blade. Stænglerne er rødlige og markant firkantede og bladene sidder modsat som på andre læbeblomster (mynte, melisse m.m.). Den bliver omkring 1 m. høj.
Den blomstrer omkring juli – august med små rødlige blomster i bladhjørnerne.
Planten stammer fra den tempererede zone på den nordlige halvkugle. I Danmark findes den hist og her, forvildet fra dyrkning
Den kan dyrkes i krukke, men er også med sin stive vækst velegnet i haven som et lavt læhegn eller afgrænsning af et bed om sommeren.

Med sit meget mørke helhedsindtryk, er den en god baggrunds- og kontrastplante, der fremhæver andre planters farver, lidt i stil med en grantræsbaggrund.

Som krydderi er den på grund af sin bitterhed ikke velegnet, dog har vi set blomsterne nævnt som krydderi i linse eller ærtesuppe. Blomsterne er også blevet brugt til the og som krydderi i øl. Blomsterne bliver endvidere besøgt flittigt af bier.

Hjertespand
Hjertespand

Medicinsk virker den bla. nerveberoligende, menstruationsregulerende, blodtrykssænkende, krampeløsende, vanddrivende, kolesterolnedsættende, bakterie og virushæmmende.
Den anvendes, som navnene antyder, først og fremmest mod hjerteproblemer som nervøst hjerte, hjertebanken, åndenød, , chock og skræk. Derudover ved forsinket menstruation, menstruationssmerter PMS, mave- tarmlidelser, og hals- lungebetændelse.
Dens beroligende virkning kan måle sig med baldrian, og den er i følge nogle mere effektiv end denne. I Rusland kan man endda købe friskplante-tinktur på apoteket som beroligende middel. Alt i alt en spændende plante.
Den bruges helst frisk evt. tørret, men da den smager umådeligt bitter, bliver den ofte udtrukket i alkohol (tinktur) eller tilsættes sirup. Til tørring er det vigtigt at den høstes ved begyndende blomstring.
Sibirisk hjertespand L. sibiricus bruges til nogenlunde de samme ting. Planten bruges ikke ved graviditet, eller ved for kraftig menstruationsblødning.

Den trives i enhver jord i sol eller halvskygge. Dog får den let meldug sidst på sæsonen, især hvis den står for tørt. Den formeres nemt ved frø eller deling. Ofte sår den sig selv livligt. Som mange stauder er den et par år om at nå fuld størrelse.

Den hører til planeten Venus og løvens tegn. Den fordriver melankoliens dunster fra hjertet og gør sindet fornøjet. Planten styrker og hjælper en med at finde meningen med ens tilværelse og hjælper med til, at man kan nyde det dermed forbundne arbejde. Den styrker troen på ens sag og troen på succes. Den bruges til beskyttelse, og til at afværge trolddom.