Udgivet i

Hestemynte

I de seneste uger har vi hver gang det er godt vejr, følt at nu er det sommer. Hver gang bliver vi snydt, da de næste dage har været overskyede kolde og regnfulde. Vi kan endda få snevejr endnu hvis det skal være. Utålmodigheden er stor. De fleste planter er dog begyndt at vokse igen. Vi har taget chancen, og flyttet de fleste planter i potte, ud i det fri, da det er temmelig usandsynligt at der nu kommer mere frost end planterne kan tåle. Vi holder dog øje med vejrudsigten.
Visse planter som hjulkrone og morgenfrue, der plejer at så sig selv, er først lige begyndt at spire, på vores kolde hedejord. Ellers vil de sidste planter nok kigge frem i månedens løb.

Hestemynte

Nu kan man lave næsten alt hvad man har lyst til i haven. Så, plante ud, flytte, dele, klippe ned og fjerne de sidste staudetoppe fra sidste år, hvis man ikke har gjort det endnu. Hvis der bliver majtørke, skal man huske at vande nyplantninger. Dog må man vente til næste måned, med at plante de rigtig varmekrævende urter som f.eks. Basilikum, Chili og Kristpalme m.m. ud. De er til gengæld gode at så inde nu.

Fuglene synger så det er en lyst, og bierne summer rundt, sammen med de første sommerfugle, i de få blomster der er sprunget ud. De første hvepse viser sig også. Dem har vi det lidt hårdt med, på grund af skrækken for at blive stukket. Man skal dog huske på, at det er en stor røver, der bl.a. fodrer ungerne med bladlus og andre skadedyr. Den hører vel også med til den økologiske balance, selvom vi har et anstrengt forhold til den.

Der er nu mange planter der gør sig bemærkede i haven. Spansk Kørvel er nu i blomst. Løvstikken og den Skotske Lostilk er store og flotte. Ambra, Estragon og Malurterne er begyndt at ligne noget. Der er nu så mange planter man kan begynde at bruge af, at det er umuligt at nævne dem alle.

Hestemynte, (Bergamottemynte)
Monarda didyma

Hestemynte

Hestemynte er fra amerika. Den stammer fra Oswego distriktet ved Lake Ontario. Den er også kendt under navnet Oswegote. Det er en staude, omkring 1 m. høj, med de mest vidunderlige skarlagenrøde blomster. Eller hedder det postkasserøde?
Hestemynte dukker op som et grønt jorddække i løbet af april. Den er tæppedannende, men sender ikke udløbere langt væk som mange andre mynter. Den breder sig mere stille og roligt. Senere sender den blomsterstanderne op med med mellemrum. Disse blomster er usædvanlig iøjnefaldende, og humlebier, bier og sommerfugle opdager dem hurtigt.
Både blade og blomster dufter vidunderligt. Duften minder om bergamotte-appelsinen som er smagsgiver til earl grey te. Man kan lave te af såvel friske som tørrede blade og blomster. Hvis man laver den af blomster, bliver teen rød.
Blade og blomster bruges i salater, vin, snaps og drinks. Derudover i potpourri, duftposer og som hårvand m.m.

Medicinsk bruges den mod tarmluft, kvalme, hoste, hovedpine, bumser (udvortes) og søvnløshed. Planten er bakteriehæmmende og stimulerende.

Den bør dyrkes i velgødet, fugtig men veldrænet jord, i sol til halvskygge. Hvis jorden ikke er fugtholdende, bør man nok foretrække halvskygge. Det er meget vigtigt at flytte planterne mindst hvert tredje år, da de ellers som regel sygner hen. Det har den tilfælles med de “rigtige” mynter, og forøvrigt en del andre stauder.

Den er let at formere, ved deling og stiklinger. Den kan også frøformeres.