Udgivet i

Lavendel

(Ægte lavendel – Smalbladet lavendel – Hunlavendel)
Lavandula officinalis (L. angustifolia, L. vera)

Det er stadigvæk ikke rigtig varmt. Vi har lidt problemer med de varmekrævende ting på grund af kolde nætter, men ellers er der ved at være gang i planterne nu. Vand mangler de jo ikke.

Lavendel

Lavendel er en ca. 1 m. høj, delvis stedsegrøn, flerårig busk. Bladene er nåleformede og grågrønne, farven svinger lidt med årstiden. Blomsteraksene er blåviolette, men findes i en del nuancer, fra næsten hvid til næsten blå. Hele planten har en kraftig duft.
Den stammer fra bjergegne i Sydeuropa, i lavlandet vokser andre knap så hårdføre, og knap så medicinsk interessante arter. Det er derfor vigtigt at få fat i en plante med et af ovennævnte latinske navne, da gartnere tit har de andre arter til salg. Der findes et væld af sorter.

Det er en gammelkendt staude (halvbusk) der ofte bliver brugt som klippet kantplante eller i større grupper. Den egner sig også til krukker og potter.
Som krydderi er den ikke almindeligt brugt herhjemme, på grund af dens meget gennemtrængende smag, men i små mængder bruges den i blandingen “Herbes de Provence”, i suppe, kaninkød, lammekød, marinader og gele.
Blomsterne i salater, bagværk, marmelade, is, slik, kandiserede blomster som kagepynt. Bladene bliver også brugt til snaps, the, drinks og eddike.

Andre anvendelsesmuligheder er i potpourri, duftposer, duftlys, parfume, kosmetik, mølposer, til at holde fluer og myg væk, badevand. Det er en fremragende bi og sommerfugleplante.

Medicinsk virker den krampeløsende, stimulerende, antiseptisk, vanddrivende, sveddrivende, ormedrivene, beroligende, smertestillende, nerveberoligende.
Den bruges mod fordøjelsesbesvær, hovedpine, migræne, nervøsitet, udmattelse, kvalme, svimmelhed, dårlig ånde, gigtsmerter, søvnløshed, depression, søvnløshed, højt blodtryk, menstruationsproblemer, hudproblemer, forkølelse, influenza, hovedlus m.m.
Den bør kun indtages i mindre doser.

Den dyrkes i fuld sol, bedst på en ikke alt for næringsrig jord. Vanding er sjældent nødvendigt. Planten har en tendens til at blive lang og ranglet, hvorfor den bør skæres tilbage hvert forår. Man skærer den kun så langt ned, at der stadig er blade tilbage på stænglerne. Hvis de skyder fra jorden, kan man skære dem helt ned. Ældre planter der er blevet ranglede kan flyttes og graves lidt dybere ned så den bliver mere kompakt igen.

Lavendel med Tidselsommerfugl
Lavendel med Tidselsommerfugl

Større planter formeres nemmest ved at dele dem. Det er normalt ikke svært at stiklingeformere den, men der er nogle ting man skal være opmærksom på. Man tager ca. 7 cm. lange topskud og stikker 2-3 cm. ned i jorden. Man fjerner bladene fra den del der kommer under jorden. Stiklingerne stilles et let skygget sted, meget gerne i drivhus eller lignende.
Vi laver dem hele året, men efterårsstiklinger kan være op til et halvt år om at slå rod. Om sommeren – sent forår behøver det ikke tage mere end 3 uger, men hvis det er varmt bør de dækkes med plastik. Der må ikke være blomster, blomsterknopper eller frøstandere på stiklingerne. I så fald klipper man dem bare af. De kan også rådne ved jordoverfladen. Det undgår man ved at bruge en let jord. Mange anbefaler at dække jordoverfladen med sand.
Frøformering driller meget ofte. De kan være 1-3 måneder om at spire ved ca. 15 grader C. En periode med lavere temperaturer kan ofte hjælpe på spiringen.

Den hører til planeten Merkur og jomfruens tegn. Med lavendelkviste under tøjet kan man se spøgelser. Den vokser bedst hos pebermøer. Hvor lavendel trives råder konen i huset. Det er kærlighedens urt.