Udgivet i

Løvstikke

Vi fik ikke den varmebølge, der plejer at følge med skolernes start i år. Rimeligt vejr og masser af vand igen igen. Vi krydser fingre for at diverse frø når at modne.
Forleden dag kiggede vi på regnfangplanterne, der som sædvanlig har bladlus, selvom de er på retur. Disse bladlus bliver malket af myrer, som jo også har deres mission. Når myrerne så en mariehøne, (der jo lever af bladlus) angreb de dem straks på meget aggressiv vis, og nogle gange fik de skubbet mariehønsene på jorden. Man forsvarer vel sit kvæg.

Løvstikke, (Maggiurt)
Levisticum officinalis

Planten stammer fra det østlige middelhav, men er fulgt med munkene rundt i verden, og kan nu findes forvildet mange steder.
Op til 2 m. høj buskagtig staude (den visner helt ned om vinteren) med mørkegrønne blade og hvidgrønne skærmblomster. Alt på planten dufter stærkt af tja, man må vel sige løvstikke. Er traditionelt brugt som en hel suppevisk, deraf navnet maggiurt.

Blade, blomster, frø og rod bruges til salat, suppe, stuvning, sammenkogte retter, ris, kartofler, kål, marinader, stegning, vildt, ost, fjerkræ, frikadeller m.m. Den bruges ofte frisk, men alle dele af planten kan også tørres og evt. pulveriseres før brug som krydderi. Stængler kan dampes og kandiseres. Den bliver meget brugt til at komme i kogevandet sammen med ældre kartofler, for at give dem et pift. Roden kan syltes.

Medicinsk bruges den fordøjelsesstimulerende, gigthæmmende, slankende, udrensende, som alment stimulerende efter sygdom, blodomløbsstimulerende, mælkestimulerende, vanddrivende, menstruationsfremmende, mod tarmluft og som beroligende middel. Den skulle også øge kønsdriften (noget omdiskuteret). Roden som slimløsende, mod bronkitis, halsbetændelse og kramper. En varmende urt.
Bør ikke bruges ved nyresygdomme og af gravide.

Planten bruges til the, snaps, likør, dekoration, parfume. Tiltrækker gavnlige insekter (svævefluer) i haven.

Planten trives i både sol og skygge, i næringsrig fugtig jord. I fuld sol visner den ned tidligt på sommeren, men kommer til gengæld tidligere om foråret.
Formeres ved deling. Frøformeres bedst ved at så nyhøstede frø med det samme om efteråret. Sås den om foråret spirer kun få planter.

Planten hører til solen, med henvisninger til tyrens tegn.