Efter den varme oktober blev november da lidt koldere og mere efterårsagtig.
Apropos korsvortemælk-debatten har vi nu har haft korsvortemælk i vores have i 3-4 år, hvor den sår sig selv rundt omkring. En del af disse planter får lov til at blive stående, for at efterprøve deres muldvarpe-afskrækkende effekt. På denne årstid er muldvarpene meget aktive, og sender nye skud op. Det gør de også om foråret. Vi kan nu konstatere at de er flygtet ud af selve vores have, hvor de var før. Vi har dem nu kun på 2 græsplæner i hver ende af haven, hvor der ingen korsvortemælk gror.
Skovmærke, (Bukkar, Mysike)
Galium odoratum (Asperula odorata)
Skovmærke er en lille ca. 25 cm. høj tæppedannende urt med kransstillede blade og en mængde små hvide blomster. Den blomstrer i maj-juni, og hele planten dufter ved tørring som nyslået hø på grund af et stof der hedder kumarin. Det er samme stof der er i f.eks. vaniliegræs, sweetgrass og stenkløver.
Planten vokser i hele Europa’s skov på god muldjord og i nogen skygge.
Den egner sig som bunddække mellem buske, træer og høje stauder, endvidere kommer løgvækster også fint op igennem den. Hvis den får vand nok og lidt skygge, kan den dyrkes i krukker ude eller inde.
Kulinarisk bliver den brugt til at lave Majvin af. Det gøres nemmest ved at putte en kvist i et glas hvidvin, eller at følge en af de mange gamle opskrifter der findes med flere ingredienser. Denne majvin drikkes traditionelt i Tyskland og Frankrig omkring 1. maj som forårskur. Desuden i the og urtesnaps, og som smagsgiver til diverse frugtretter og isdesserter. Det er altid små mængder man bruger, da store doser kumarin er giftig.
Af roden udvindes rød farve, af de grønne dele grågrønne farver. Planten bruges i duftende kranse, parfume og i potpourri som fiksativ. Duften er meget holdbar. Tørret plante bliver brugt som mølmiddel mellem tøj, og førhen som strøplante på gulve. Den er foderplante for flere slags sommerfuglelarver.
Medicinsk anvendes den som vanddrivende, krampeløsende, betændelseshæmmende, blodfortyndende, mod lette mavesmerter, leverbetændelse, som alment tonikum, og er mildt beroligende.
Den tørrede plante bliver giftig hvis den udsættes for fugt under opbevaringen. Max dosis i følge drogelisten 1/2 g. plante om dagen. Bruges ikke sammen med kredsløbsmedicin og ved graviditet.
Den foretrækker en løs god fugtig muldjord i halv-helskygge. Den kan godt dyrkes i fuld sol eller en mere tør jord, men i så fald bliver bladene kedelig gule om sommeren.
Den formeres let ved deling af de underjordiske udløbere. Frøformering bruges sjældent, men kan lade sig gøre, ved at så de friske frø straks når de er modne. I haven sår den også sig selv, hvis den kan lide jorden m.m.
Skovmærke hører til planeten Mars. I magien bruges den til renselse og fornyelse, og som beskyttelse mod negativitet. Den tiltrækker alfer.