Udgivet i

Hvem er vi

Følgende er en artikel fra tidsskriftet “Livskimen” nr. 2 Oktober 1997. Årgang 1

Det udgives af Biodynamisk Forbrugersammenslutning

I dag sept. 2021 er adressen:
Biodynamisk Forbrugersammenslutning ved Lars Mikkelsen.
Toftevænget 30, 3320 Skævinge. tlf. 48 28 87 00


Gårdbesøg hos “Urtegartneriet” v. Kirsten og Erik Vang Nielsen

af Tina N. Hansen


Lørdag formiddag den 14. juni drog en gruppe på 5 personer fra Forbrugersammenslutningen ud på det andet gårdbesøg i rækken af flere, og denne gang var målet det forholdsvis nye, men utroligt frodige urtegartneri i Kragelund ved Silkeborg.

Her dyrkes ca. 350 forskellige arter lægeplanter og krydderurter på bare 1200 m2. Desuden lejes et stykke jord på 0,4 Ha til dyrkning af moderplanter, og fornylig er et nyt stykke jord ryddet for juletræer og er nu, under kyndig omlægning, ved at blive til en mangfoldig og lærerig klosterhave (nu nedlagt), hvor alle interesserede mennesker vil kunne få en spændende oplevelse.

Rundt om selve huset finder man to drivhuse, en stor vinterhave til overvintrende planter og et hjemmelavet tørrehus til de selvplukkede urter.

Under vores besøg hvor vi, Lene, Helle, Robert og Tina, havde fornøjeligt følgeskab af Jørgen Heide Jensen, fik vi lejlighed til at udføre nogle praktiske opgaver: Planering og såning af græs på P-pladsen til klosterhaven (nu nedlagt), omstikning af to kompostbunker med tilførsel af de biodynamiske præparater og lugning af en lang krydderurtehæk langs indkørslen.

Lørdag aften, da Kirsten kom hjem fra det Blå Marked i Låsby, tilberedte vi sammen et dejligt og farverigt aftensmåltid med en masse forskellige krydderurter og flotte blomster i salaten, både som pynt og som velsmagende nydelse.

Samme aften havde vi følgende interview med Kirsten og Erik:

1. Hvad er navnet på dette sted?

“Urtegartneriet”, idet vi fremelsker en lang række helbredende urter, men endnu ikke ønsker noget dyrehold: Vi er heldige at kunne fremskaffe noget økologisk heste- og kogødning fra naboerne, og det rækker til vores forbrug.

2. Hvornår blev gartneriet omlagt til biodynamisk drift?

– Vi flyttede til vores nuværende bopæl i juni 1993, hvor vi straks gik i gang med at dyrke forskellige krydder- og lægeurter.

Fra foråret 1994 blev vi medlem af Foreningen for biodynamisk Jordbrug og var med til det første præparatmøde hos Erik Søndergård og har siden da dyrket biodynamisk. Vi blev registreret som Demeter-godkendte avlere her i begyndelsen af 1997, og vores klosterhave er under omlægning.

I denne periode har vi fornemmet, at flere og flere mennesker genkender og glæder sig over Demeter-mærket.

3. Hvordan blev I begge interesseret i biodynamisk landbrug og hvem var jeres foregangsbillede?

Kirsten: “Jeg giftede mig til denne interesse i 1992, inden var jeg svejser og havde rejst i mange år. Blandt andet har jeg været delagtig i en restaurant i Thailand og boet på en lille ø, hvor folk var selvforsynende med føde.

Efter 3 måneders arbejde på et traditionelt gartneri i Australien faldt huden af mine fingre. Dette og et stigende ubehag i kroppen efter 2 års bosættelse i Danmark på traditionel kost vakte min interesse for det biodynamiske.

Erik: “Min interesse stammer helt tilbage fra jeg var omkring 17 år og interesserede mig for yin-yang ernæringsteorierne. Da handlede jeg i Michaels butik ved Kultorvet og fandt som den første bog “Fremtidens astrologi” af Ruth Heinze. Senere fik jeg anbefalet bogen “Svar på livsspørgsmål” af Nanna Thorne, og det var virkelig den bog, som gjorde mig interesseret i antroposofi. Senere var jeg til nogle foredrag af Thaysen om biodynamisk havebrug og har også deltaget i et biodynamisk kursus ved Bjørn Hald.

Ellers er jeg oprindelig socialpædagog og har i mange år arbejdet med behandling af narkomaner samt været professionel musiker.

Det er i dag dog uden tvivl den biodynamiske dyrkning af urter, som jeg ønsker at prioritere 100 %.


4. Hvilke produkter finder man som forbruger i jeres sortiment?

– Omkring 260 forskellige lægeplanter til salg i potter, frisk høstede urter, blomster, tørrede urteblandinger, enkelturter og stueplanter samt urtetheer, krydderier fra Helios og Michaels Bageri, litteratur omhandlende urter, ernæring og sundhed, WELEDA produkter, æteriske olier, frø af nogle urter med mere.

5. Hvad er målet for jer med dette sted?

– Vores mål er en dag at kunne tiltrække nok mennesker til dette sted, således at vi kan droppe de små markedsboder.

Vi ønsker at udbygge klosterhaven og gøre dette til et udflugtsmål.

Der skal gøres meget ud af selve oplysningen om urter, og et sted med salg af urter, bøger m.m. skal udvikles hertil.

Forhåbentlig kan dette kombineres med en vegetarisk restaurant, muligvis med ekstra arbejdskraft.

I dag har vi en praktikant i 2 dage om ugen.


6. Hvad er forhindringerne for, at I kan nå disse mål?

– Vi er i en konstant læreproces, hvor vi har masser af ideer, men stadig mangel på erfaring. Der er utroligt med muligheder inden for dette område, men stadig mangel på arbejdskraft.

Vi modtager begge iværksætterydelse, som ophører til næste år, og ingen af os ønsker at optage nogen dyre lån, så på mange måder er økonomien en stor faktor, som er med til at dirigere vores fremtid.


7. Hvordan skaber I kontakt til forbrugerne?

– Vi arbejder for en gensidig kontakt og udveksling af viden mellem forbrugerne og os selv med vores dyrkningserfaring, og vi sælger aldrig en lægeplante uden en snak om den grundlæggende kost. Når folk får en viden om disse planters helbredende egenskaber, giver det dem en større interesse for naturen.

Vi når ud til folk ved at være udfarende på utraditionelle steder, såsom det Blå Marked i Låsby hver lørdag & søndag. Derudover deltager vi på DAN-INFOs helsemesser og andre store lokale markeder. Samtidig sætter vi annoncer i de lokale aviser og telefonbøger samt uddeler vores urtelister.


8. Hvordan holder I kontakt til andre Biodynamiske landmænd?

– Vi forsøger egentlig ikke, idet vi finder, det er et tidsproblem. Vi deltager dog i præparatmøderne, når vi kan, og har jævnlig kontakt til Bjørn Hald. Desuden holder vi “Biodynamisk Jordbrug” og følger med i arbejdet via den kilde.


9. Hvordan ser I på fremtiden for det biodynamiske arbejde i Danmark?

– Vi er begge optimistiske og oplever, at der en ny tidsbølge på vej. Folk søger et åndeligt indhold i tilværelsen mere end nogensinde, og det økologiske landbrug vil forhåbentlig følge denne interesse, men der er et stort behov for mere forbrugeroplysning og etablering af flere direkte avler-konsument forhold. Et direkte tillidsforhold.

Vi ønsker derfor begge at hjælpe forbrugersammenslutningen i dens arbejde.


* * *

I forbindelse med vores gårdbesøg konstaterede vi et utroligt fagkundskab omkring alle disse urter og hørte om parrets meget positive resultater med Maria Thuns såkalender, som forstærker planternes virkning og holdbarhed.

Denne viden udbygges stadig ved personlige erfaringer samt udveksling af viden over Internettet, hvor blandt andet forsknings-forsøg fra hele verden kan findes.

Såfremt nogle af læserne selv skulle have interesse i lægeplanter og krydderurter, anbefaler vi, at I henvender jer til Kirsten og Erik Vang Nielsen på adressen:
Buskehedevej 43, Kragelund
8600 Silkeborg.
T: 86 86 74 30,
E: info@urtegartneriet.dk