Udgivet i

Jernurt

Hedebølge i slutningen af april og jernurt er godt i gang. Først en masse vand og så varme. Aldrig før har vi set planterne komme op i det tempo.
Fuglene har fundet deres kasser og er så småt begyndt at ruge. Så bliver der lidt mere stille igen. Vi venter dog stadig på svaler m.m., så det er åbenbart ikke helt sommer endnu.

Jernurt, Tinurt
Verbena officinalis

Jernurt er ikke nogen særlig iøjnefaldende plante, men er til gengæld en sagnomspunden og meget anvendelig urt.
Den bliver omkring 60 cm. høj med småbitte lyserødlig-hvide blomster. Den er 1-flerårig, med en god selvsåning hvis der er bar jord omkring den.

Jernurt

Den kan (sjældent) findes forvildet i landets sydlige egne.

De unge blade kan bruges i salat m.m., men vi bryder os ikke om den temmelig bitre eftersmag. I de rette (små) mængder kan lidt bitterhed dog være velkommen.
Til gengæld er der mange der værdsætter den som the. Især dem der er trætte af urtethe, der smager af mynte eller lakrids m.m. Man kan bruge friske eller tørrede blade. Den bør ikke trække ret lang tid, da den så let bliver for bitter.

Medicinsk er den hjertestyrkende, stimulerer lever og nervesystem, adstringerende og urindrivende i mild grad. Bruges mod hovedpine, depression, søvnløshed, gulsot, mavekramper, feber, forsinket menstruation og til rensning af sår m.m. Det er jo en del, og førhen blev den anbefalet mod alle sygdomme. Desuden er den et gammelt elskovsmiddel. Bør bruges med måde, og ikke af gravide.
Den trænger vist til at blive undersøgt nærmere igen.

Førhen blev den brugt til hærdning af jern.

Jernurt

Den trives i veldrænet jord og sol. Tåler både tør og mager jord, og kan endda klare sig nogle år i konkurrence med græs, når den først er etableret. Det gør den velegnet til en solrig blomstereng. Som regel er den kortvarig flerårig, men nogle gange kan den stå i mange år på samme sted.
Den formeres nemt ved almindelig såning af de bittesmå frø om foråret. Sås i overfladen. Kan også deles og stiklingeformeres.

Jernurten hører til Venus, med visse hentydninger til Jupiter.
Hvis man putter jernurt i en lås, og puster på den springer den op. Romerne brugte den i renselsesceremonier. Den gør børn lærenemme og forstandige. Kvinder bør have den med i barselssengen til beskyttelse af hende og barnet. Den beskytter mod ulykke, hekseri og trolddom, og giver velstand. Gnider man sig med planten kan ingen modstå ens kærlighed, og den forsoner ægteskabelige stridigheder. Bindes den til halen af en hest, løber den hurtigere. Og meget mere!