Udgivet i

Kamille

Det er blevet rigtig vinter for en gangs skyld med udbredt frost. Det er længe siden vi har prøvet det. Hvis det holder et stykke tid, bliver det spændende at se om det får mindsket de snegleplager, der er blevet så udbredt de senere år.
I haven har vi rigtige vinterfugle som gråsisken, sjagger, kvækerfinker blandet med bogfinker, dompap og mejser m.m.

Kamille, (Ægte kamille, vellugtende kamille, lægekamille, dansk kamelblomst, kamilleblomst, sankthansblomst, tysk kamille, korelblomst, sødurt, munkekrone, rugurt med flere). Kært barn har mange navne.
Chamomilla recutita (Matricaria chamomilla, Matricaria recutita)

Kamille

Kamille er 1årig-vinterannuel og har en frodiggrøn busket bladmasse med stærkt fjersnitdelte blade. Blomsterne har hvælvet gul kurvbund og hvide randkroner, der bliver nedadbøjede. Kurvbunden er hul, til forskel fra andre kamillearter. Den bliver ca. 30-50 cm høj, og blomstrer normalt fra juni-oktober. Den dufter æbleagtigt, hvorfor den også er blevet kaldt jordæble.
Planten stammer fra Forasien og Sydeuropa, men er nu udbredt over hele Europa. I Danmark var den førhen almindelig forvildet på god jord, men er i kraftig aftagen.
Hvis bare den får sol, kan den dyrkes i krukke, på bed, i blomsterengen/den vilde have eller som pletvise selvsåninger rundt omkring i haven.

Ud over denne art dyrkes romersk kamille og fyldt romersk kamille. De er begge flerårige og har nogenlunde samme anvendelse som kamille. Dem vender vi tilbage til en anden gang. I naturen finder man oftest lugtløs kamille og skivekamille som ikke er så interessante. Der findes også en marokkansk kamille, som hører til en anden familie. Den bliver brugt til at lave en såkaldt kamilleolie af. Denne olie har ingen medicinsk værdi, men er billig i forhold til den meget dyre olie af ægte kamille.

Den bruges ikke meget som krydderi, men blomsterne bruges i kager bagværk og desserter. I Spanien bruges den som krydderi i sherry. Mest kendt er den som the. Det er kun blomsterne man bruger, med så lidt stilk som muligt. Der findes en særlig kamillekam (ikke ulig en blåbærkam) til at høste dem med i større mængder. Den bruges i snaps.

Kamille har som lægeplante været kendt altid og alle steder i den vesterlandske kultur. I den urteløse tidsalder holdt den alene skansen som lægeplante, mens persille, dild og purløg næsten var de eneste tilbageværende krydderurter.
Den virker meget mildt og tåles af selv meget små børn.
Den virker bla. vanddrivende, fremmer menstruation, Uddriver blæresten hjælper mod mavepine, tandpine, mod orm, forkølelse, hovedpine, kolik, diarre, er nervestyrkende, beroligende, krampestillende, sveddrivende, mod betændte sår og bylder, øjenbetændelse, allergi, eksem, herpes, bakterie- virus og svampehæmmende.
Man kan næsten blive ved. Nogle af de gamle urtekyndige mente at den hjalp mod alle sygdomme.

Følgende afsnit er taget fra lægemiddelkataloget:
Til indvortes brug: Betændelsestilstande i ventrikel, tyndtarm og tyktarm, oppustethed, spasmer i fordøjelseskanalen, milde former for søvnbesvær. Til udvortes brug: hud og slimhindelidelser, betændelse i næse, svælg og bronkier (inhalation) i mund og tandkød (skylning), hudirritationer (omslag, bad, salve), irritation i endetarmsåbning eller ydre kønsorganer (bad).
I meget sjældne tilfælde forekommer kontaktallergi.

Det er en af de biodynamiske præparatplanter. Den kan bruges som gødningstilskud og til at fremme omsætningen i kompost. Den hjælper syge planter i dens nærhed og hæmmer jordboende nematoder i lighed med tagetes. Den forbedrer jordstrukturen på grund af dens særlige forhold til blandt andet kalk. En plante pr. 100 kornaks forbedrer høsten. Den æteriske olie bliver anvendt i mange slags kosmetik og giver gyldent skær i håret. Desuden som smagsstof i fødevarer. Man udvinder en gul farve af blomsterne. Udtræk anvendes mod diverse plantesygdomme. Førhen blev den brugt som strøurt på gulve.

Den trives i enhver jord i fuld sol. Den kan ikke lide meget mager jord, men for rigelig med gødning og vand kan dog mindske blomstringen til fordel for en stor bladmasse. Hvis man høster blomsterne så snart de springer ud, vil den blive med at blomstre i lang tid. Man undgår dermed også, at der når at kommer fluelarver i blomsterbunden.
Den formeres ved frø enten om foråret eller om efteråret. I naturen spirer frøene som oftest i sensommeren, hvorefter den overvintrer som grønne rosetter. Disse planter blomstrer mere og tidligere end forårssåninger.
Planten selvsår livligt.

Kamille hører til solen. Heksene lader deres urin på planterne på vej til Bloksbjeg, den indsamles derfor bedst Skt. Hans-dag inden middag, da den ellers mister sin kraft.. Er hjernen hidsig, skal fødderne bades i kamillethe. Kamillethe kan stænkes mod hekse. Man skal neje for kamillen, da den gør så meget godt.
Man mister aldrig livet på grund af infektioner, hvis kamille indgår i kosten eller theen.