Udgivet i

Kamæleonplante

Så er det ved at være rigtig efterår, med vekslende sol, regn og let nattefrost. De frostfølsomme planter hober sig op inde i varmen. Det kniber som altid med pladsen, til alt det man gerne ville overvintre.
Udenfor samles fuglene i større flokke af grønsiskener, mejser, sjaggere, gulspurve og blandede flokke af bogfinker og kvækerfinker. Svaler og sangere er taget af sted sydpå.

Kamæleonplante, (Kamæleonblad, Tsi),
Houttuynia cordata var. “Chamaeleon” (“Variegata”)

Kamæleonplante

En flerårig plante med røde stængler og rød-hvid-grøn og gulbrogede blade. Den har ganske kønne hvide blomster med gul midte, og bliver op til 50 cm høj ofte lavere. Planten breder sig ved underjordiske udløbere, på fugtig jord temmelig kraftigt.
Den stammer fra Sydøstasien.
Den er kendt som som en iøjnefaldende prydplante, men bruges både som krydderi og medicin i Asien. Man kan dyrke den i staudebedet, som bunddække, i krukker, som hængeplante og i et sumpbed.
Stamformen har grønne blade med rødlige kanter. Den findes i 2 duftvarianter. Den ene dufter af koriander, den anden nærmest af appelsinskal (det er den vi har). Det er en lidt særpræget duft, af typen man enten hader eller elsker.

I madlavning bruges bladene i salat, til æg, fisk og som spinat m.m. Bladene kan også syltes. Rødderne (udløberne) kan koges.

Medicinsk bruges den ved infektioner i luftvejene og urinrøret. Udvortes mod eksem og andre hudproblemer. Den er bakteriehæmmende, vanddrivende og afførende.

Kamøleonplante.

Kamæleonplante er hårdfør i Danmark, og trives et fugtigt sted i sol-halvskygge. Jo mere fugtigt, jo mere sol kan den tåle. På tør jord i sol visner bladene nemt om sommeren. Den kan dog så skæres ned og vandes, hvorefter den kommer fra bunden igen. Den fryser ned og dukker ret sent op igen om foråret.
På fugtig jord kan den fungere som bunddække, der breder sig meget kraftigt. Den brogede varietet som vi taler om her er lidt mindre vækstkraftig end den grønne hovedart.
Den formeres uhyre let ved deling, rodudløbere og stiklinger.