Udgivet i

Oregano (div. arter)

Så er det så småt ved at blive efterår, men oktober kan sagtens blive en god havemåned. Hårdføre ting deles og plantes, frø høstes.
Der er dukket de første flokke af trækfugle op. I vores have er der mange sangdrosler nu. Ravnene laver flyveopvisning og mejserne drager rundt i større flokke.

Oregano, (Diverse arter)
Oregano sp.

Oregano med Lille ildfugl.
Oregano med Lille ildfugl.

Oregano er afledt af græsk og betyder noget i retning af “bjergets pryd” eller “glæden ved bjergene”.
Dens duft er skabt af Aphrodite som symbol på lykke. Den bruges som beskyttelse mod hekse og djævle. Under hekseprocesserne brændte man vild merian af som røgelse for at djævlen ikke skulle få en chance for at blande sig. Plantes den på grave og trives, er de døde lykkelige. Dufter man til oregano, beholder man sit helbred, tænker klart og har tilfredshed i hjertet. Den hører til planeten Merkur, men er under vædderens tegn.
Der findes flere arter, fra næsten krybende til 1 m. høje med hvide til røde blomster. De fås også i varieteter med gule blade, der som sædvanlig vokser mindre frodigt. De fleste er flerårige stauder. Fælles for dem alle er at de er meget eftertragtede af sommerfugle, bier og insekter i almindelighed.

Der er stor forvirring omkring navne indenfor oregano, men her er hvad vi er kommet frem til foreløbig.

Arter

Vild Merian (alm. oregano) Origanum vulgare.
Denne art som findes vild i den danske natur er desværre den som oftes sælges som oregano i Danmark. Den dur ikke i mad efter vores mening! Til gengæld er det en stor flot meget levedygtig staude, der er god til insektlivet, og velegnet medicinsk. Smagen er ikke særlig god, men man bliver vældig søvnig af den.

Fransk Oregano (Pottemerian) Origanum onites.
Minder så meget om alm. oregano, at den knap er interessant. Dog trives den bedre i potter end vild merian. Den er rost i ældre litteratur, men det skyldes sandsynligvis en forveksling med Merian.

Compact Oregano Origanum compactum.
Den dufter langt væk af pizza. Det er en krybende oregano, ca. 20cm høj, der breder sig ligesom f.eks. citrontimian. Den dur bare! og er til og med en hårdfør staude.

Gylden oregano Origanum vulgare cv.
Har samme smag og statur som compact oregano, men vokser langsommere og tåler ikke middagssol. En glimrende kontrastplante med sine gule blade, både i haven og i salatskålen.

Græsk oregano (Vintermerian) Origanum vulgare hirtum eller Origanum heracleoticum.
Denne som regel hårdføre staude med hvide blomster, bliver lidt mindre en den vilde, og udmærker sig ved en meget stærk, næsten peberagtig oreganosmag. Lige noget for enhver chili-elsker.

Merian (Havemerian eller Spansk Humle) Origanum majorana eller Majorana hortensis.
Smagsmæssigt skiller den sig ud. Den har en dejlig sødmefuld oreganosmag. Den kan herhjemme kun dyrkes som etårig. Den er forholdsvis lavtvoksende med hvide blomster.

De dyrkes i fuld sol, og har ikke specielt meget imod tør jord. Formeres ved deling eller frø (compact og gylden oregano, kan ikke frøformeres). De kan også stiklingeformeres, bedst om foråret.

Som altid er der ingen regel uden undtagelser, de forskellige oreganoer varierer i smag efter årstiden, men det gør det kun mere spændende, at gøre sine egne erfaringer.

Oregano med Nældesommerfugl.
Oregano med Nældesommerfugl.

Som krydderi kan de anvendes til næsten alt, på nær desserter. Vi bruger dem til alle kødretter incl. fisk. Desuden til brød, urtesmør, salater, i olier og eddiker, supper, sammenkogte retter, leverpostej, frikadeller, som grønt drys og selvfølgelig pizza. Passer rigtig godt sammen med tomater og hvidløg.

Medicinsk er oreganoer brugt som fordøjelsesfremmende middel, mod hovedpine og søvnløshed, hoste, og astma, nervestyrkende, krampestillende, sveddrivende og forkølelse m.m. Bør ikke bruges ved forhøjet blodtryk.

De bruges også som møl og myre afskrækkelses-middel, i parfume, og til at farve uld rødt med.