Kruspersille , Havepersille
Petroselinum crispum (P. hortense)
Persille er nok den mest brugte krydderurt i Danmark, men er også meget anvendt som naturmedicin.
Det er en 2-årig urt med pælerod, frodiggrønne krusede blade og hvide blomsterskærme andet år. Den bliver omkring 60 cm. høj. Hele planten dufter.
Den stammer fra Sydeuropa.
Den dyrkes ofte som kantplante eller på række i grønsagshaven, men egner sig også til potter ude som inde. Da den sår sig selv, er den også en mulighed i den vilde have. Selvsåede planter er ofte ekstra kraftige.
Som krydderi bruges den først og fremmest rå, som det pyntende og sunde grønne drys, til snart sagt alting. Undtaget er måske desserter og lignende. Den kan også koge/stege i sauce, gryderetter, fonde og suppe m.m. for smagens skyld, men det går voldsomt ud over nogle af vitaminerne.
Den glatbladede persille, der er blevet populær i de senere år, er stærkere og tåler bedre opvarmning (rent smagsmæssigt). Den tåler til gengæld ikke så meget frost som den krusede. Det er den glatbladede sort, som franskmændene bruger i krydderiblandingen bouquet garni.
Kruspersille siges at være danskernes krydderi, ligesom dild er nordmændenes og mynte er englændernes. I vores yndlings kogebog fra 40’erne, vil de gerne vænne os af med at dække al smørrebrød med et lag persille. Så meget har den været brugt. Men hvor var vi danskere også henne uden persillesaucen!
Persille er en god naboplante, der styrker de andre planter generelt, og siges at afskrække skadedyr fra især roser, tomater, gulerødder, purløg og asparges.
Den tiltrækker som andre skærmplanter bladluse-bekæmpere som svævefluer og andre insekter. Smører man saften på huden afskrækker den myg fra at stikke, og kan også smøres på, hvis man er blevet stukket.
Kosmetisk glatter den huden, bruges som hårtonikum, opkvikker huden og giver frisk ånde hvis man tygger på nogle blade.
Medicinsk virker den kraftigt vanddrivende og stimulerende, modvirker frie radikaler, svedfremkaldende, slår feber ned, regulerer uregelmæssig menstruation, udrensende.
Den bruges derfor bla. ved gulsot, eksem, cellulitis, gigt, nyresten, kredsløbsforstyrrelse, dårlig fordøjelse, smertefuld menstruation, blærelidelser og urinrørsbetændelse. Udvortes mod smerter, tandpine, ørepine, snitsår, kvæstelser og blå mærker. Planten er overordentlig vitamin, jern og mineralrig.
Store doser er giftige (især som æterisk olie), og planten bør ikke bruges medicinsk af gravide eller folk med nyresygdomme.
Den dyrkes i næringsrig, veldrænet og ikke for tør jord, i fuld sol. Hvis det er på en tør jord, er halvskygge bedst. Man sår inde om foråret, hvor den spirer på en uges tid ved 25 grader C. Fra april kan den sås ude, men her tager spiringen som regel ugevis. Det hjælper på spirehastigheden, at lægge frøene i lunkent vand i ca. 12 timer, inden man sår.
Planten hører til planeten Merkur. Planten giver styrke, hurtige reflekser og snuhed, hvorfor de romerske gladiatorer spiste den. Persille skal vandre 7 gange ned til djævlen og tilbage igen, før den spirer. Den bør sås langfredag, ellers går det ilde. Den der sår persillen har bukserne på i hjemmet. Den bliver også anvendt som værn mod det onde, til djævleuddrivelse og som elskovsmiddel.