Endnu en typisk dansk sommermåned. Rimeligt med vand og ikke særlig varmt. Det er rigtig godt havevejr. Vi er godt i gang med at høste frø af en masse urter. Haven er på toppen i øjeblikket, så vi er ved at tænke over, hvad der skal laves om til næste år, nu det er til at se hvordan tingene tager sig ud. Enkelte stauder trives ikke så godt som de har gjort, så de har stået for længe på samme sted og skal flyttes til efteråret/foråret.
Da det nu er tredje sæson med godt sneglevejr, har vi benyttet lejligheden til at slå op i et par fuglebøger. Det viser sig at bl.a. følgende fugle spiser snegle:
Vibe, Stær, Allike, Husskade, Ringdue, Misteldrossel, Sangdrossel og Solsort.
Alt efter hvor man bor, kan man tænke over om der noget man kan gøre for at hjælpe disse fugle (redemuligheder, fodring, beplantning, kvasbunker m.m.).
Pindsvin, skrubtudser, visse frøer, stålorm, muldvarp, løbebiller og spidsmus har også snegle på menuen.
Spisekrysantemum, (Kronokseøje, Shungiku, Chopsuey greens)
Chrysanthemum coronarium
Planten stammer sandsynligvis fra Sydeuropa, selv om den mest bliver dyrket og anvendt i østen.
Den bliver omkring 1 m. høj med mørkegrønne blade og store blomster der kan have forskellige farver i det hvide, gule og orange spektrum, fra juli til frosten starter, afhængig af hvornår den blev sået, eller om blomsterne bliver plukket.
Det er en etårig sommerblomst der vokser hurtigt og lyser gevaldigt op i haven. Ofte sår den sig selv og dukker op hist og her de kommende år.
Blade og unge stængler bruges som krydderi/grønt drys/grønsag, i salat, gryderetter og stegeretter m.m. De har en krydret behagelig smag. De spirer og vokser hurtigt, så hvis det er bladene man er efter, kan man så nogle gange i løbet af sæsonen.
Blomsterne er stærkere og bliver ofte blancherede for at mildne smagen, men det finder vi ikke nødvendigt. Det er kun kronbladene og ikke blomsterbunden man bruger. De kan på linie med morgenfrueblomster bruges til næsten al ting fra salat til pandekager m.m.
Man bruger også de spirede frø.
Medicinsk bruges den ikke. Her anvendes andre arter som Chrysanthemum (Dendranthema) x morifolium og Chrysanthemum (Dendranthema) indicum. Den skulle dog forbedre fordøjelsen.
Planten har også ry for at beskytte nærstående planter mod sommerfuglelarver, og muligvis hjælpe mod nematoder ligesom tagetes.
Det er en god snitblomst til vaser.
Planten trives i sol, om sommeren også i halvskygge, på en ikke for mager jord, der bør være veldrænet. Vil man have store planter og blomster bør der være ca. 10-15 cm. mellem planterne. De første blade kan høstes efter 4-5 uger, og de skyder igen. Den tåler let frost.
Den sætter rigtig mange frø der nemt kan høstes og bruges de næste år. Den dukker som regel også op af sig selv, hvis den får lov til at smide frø.