Vi dyrker en del vilde og forvildede danske planter, som jo også er læge-, snapse-, og krydderplanter. Nogle af disse er endda forholdsvis almindeligt vildtvoksende. Mange er dog i stærk tilbagegang. Det er utroligt, så effektivt de er blevet sprøjtet, saltet og gødet væk.
Mange kan vel huske hvor mange vilde planter der var i grøftekanter og på marker da man var barn. Heldigvis er det så småt ved at gå den anden vej igen, på grund af den økologiske dyrkning, der er i tiltagen.
Skotsk Lostilk Ligusticum scoticum er et udmærket eksempel. Før munkene kom med løvstikke sydfra, var det den man brugte. Den har ikke løvstikkens parfumerede smag. Både blade og frø og blomster giver en meget fyldig smag i f.eks salat, suppe og sammenkogte retter m.m..
Medicinsk virker den ved fordøjelsesproblemer og rheumatisme
Selvom det er en strandplante, der kan tåle saltvand trives den fint i haven. Den holder af sol, men ikke for tør jord.
Planten er en mægtig køn staude med mørkegrønne blanke læderagtige blade, tykke røde stilke og et væld af hvide blomster i ca. 50 cm.´s højde.
I vores flora fra 1973 angives den kun at være tilbage 4 steder i landet i få eksemplarer.
Selv de almindelige kan desuden være svære at indsamle i en acceptabel kvalitet, grundet den udbredte forurening og anvendelse af pesticider og fungicider m.m.
Sammen med den øgede interesse for plantemedicin er dette grunde til at vi ikke fremover kan regne med at kunne samle planterne i naturen. Vi er derfor nødt til at dyrke dem selv. Mange steder i verden f.eks. i Tyskland, Frankrig og USA dyrker man derfor allerede nu vilde lægeurter i stor stil. USA forsyner jo Kina med ginseng, da den ikke kan findes i tilstrækkelige mængder vildt mere. I mange lande er det allerede nu blevet forbudt at samle planter i naturen.
Den almindeligt udbredte tro på at vilde planter er bedre en de dyrkede, holder ikke 100 % stik. Man har allerede i starten af dette århundrede dyrket mange lægeplanter kommercielt, og lavet eksperimenter og analyser ud fra forskellige dyrkningsbetingelser. Det viser sig at hvis man efterligner plantens voksested i naturen, kan de blive ligeså gode, ja endda mere virkningsfulde end de vilde planter.
Mange af dem er meget nemme at dyrke, da de er fuldstændig tilpasset det danske klima. Endvidere har de fleste en diskret charme, der kan virke smukkere end mange af de moderne prangende hybrider man ofte ser. Disse hybrider er heller ikke altid en del af økosystemet, hvorfor insekter og andre dyr ikke kan drage nytte af dem.
Derfor vil vi opfordre så mange som muligt til at begynder at dyrke vilde lægeplanter i deres egen have.
Dette kan redde planternes overlevelse på lang sigt, og give en selv nogle nyttige ingredienser til husapoteket, krydderihylden og snapsebrygning. Fra disse små oaser kan de måske så en dag atter vende tilbage til den danske natur.
Vi kan som yderligere læsning anbefale Sten Porse og Jens Thejsens bog “Stauder i natur og have”.