Udgivet i

Kanarisk Hjertensfryd

I år har vi indtil nu haft en nogenlunde normal vinter, med frost, tø og sne. De 2 sidste vintre har jo været meget varme.
Bibernelle og kokleare kan man som sædvanlig høste, når det ikke er frostvejr. Nu aner man de første nye skud af ting som kvan, baldrian og kommen m.m., så alt efter vejret vil der i månedens løb begynde at dukke små brændenældeskud, skvalderkål, mælkebøtte m.m. op. På denne årstid smager den slags usædvanlig godt, og er guld værd for helbredet.
2-3 meter fra vores foderbræt havde vi hængt en mejsekasse op. Den blev taget i besiddelse af et blåmejsepar, med det resultat at de udråbte omgivelserne til deres territorium, selv her midt om vinteren. Ingen andre fugle måtte komme i nærheden, så der var konstant stress og ballade. Det gik heldigvis straks over, da vi flyttede kassen 10 meter længere væk, så nu er roen genoprettet.

Kanarisk Hjertensfryd, (Balm of Gilead)
Cedronella canariensis (C. triphylla)

Kanarisk Hjertensfryd

Dette er en op til 1,5 m. høj delvis stedsegrøn, hurtigvoksende flerårig busk, med mørkegrønne blade og lyserøde blomsterhoveder. Hele planten dufter kraftigt og eksotisk parfumeret. Duften kan beskrives som en blanding af balsam, moskus, kamfer, citron og cedertræ.
Planten stammer fra de canariske øer, hvor den bliver brugt til the, under navnet
“Thé de canares”
Det er en velegnet potteplante ude som inde, under frostfri forhold. Om sommeren kan den plantes frit ud i haven. Planten tåler fint beskæring og kan opstammes til et lille træ, der efterhånden får en barket stamme.

Udover som smuk duftplante bruges den først og fremmest til the. Første gang vi skulle prøve den, var vi lidt skeptiske på grund af dens stærkt parfumerede duft, men den smager noget anderledes end den dufter. En dejlig the som man vender tilbage til. Kan både bruges frisk og tørret.
Duften hører for øvrigt til den type man til at begynde med enten hader eller elsker, men næsten alle bliver meget glade for den ved tilvænning.
Den bruges endvidere til potpourri og duftposer.

Den bruges mærkelig nok ikke medicinsk. Nogle steder angives medicinske virkninger af den, men det drejer sig sandsynligvis om forveksling med Balsamtræ Commiphora opobalsamum og Balsampoppel Populus balsamifera, som begge også bliver kaldt for “Balm of Gilead”. Os bekendt er der ingen tradition eller nyere undersøgelser, der har afdækket dens eventuelle medicinske virkninger.

Kanarisk hjertensfryd
Kanarisk Hjertensfryd

Trives i almindelig god veldrænet jord og fuld sol. Udendørs er et lunt sted at foretrække. Da den vokser overordentlig hurtigt må den ikke mangle gødning, da bladene så bliver gule. Dette er særlig vigtigt i potter. Frit på jorden plantes de med 30-50 cm. imellem.
Overvintres frostfrit fra 0 grader C. til stuetemperatur. Den er udmærket som stueplante hvis den står solrigt. Kan muligvis overvintre ude med kraftig vinterdække, men det kan næppe betale sig.
Formeres nemt ved frø, deling og stiklinger. Selv i kolde somre plejer vi at få modne frø fra de frit udplantede eksemplarer. Frøplanterne ligner små brændenælder. Den kan endda så sig selv, men disse planter når sjældent at blive til noget særligt før frosten tager dem.