Udgivet i

Timian

Vi har haft en meget tør maj måned, men det er jo hvad man kan forvente. Vi er nødt til at vande noget især på de planter vi først fik plantet ud i foråret. Alt hvad man planter fra nu af, skal holdes med vand. De har jo ikke de rigtig dybe rødder. Det er en god tid at tage stiklinger af mange planter. Det skal være inden de går i blomst.
Man kan også stadig nå at så mange ting, de kommer så meget hurtigere nu, på grund af varmen og lyset, at det er lige før de når at indhente de tidligt såede ting.
Ud over forårsblomsterne er det nu at den egentlige blomstring i vores have starter. Dette fortsætter hele sommeren, og kulminerer i august. Lægekoklearen er gået i frø og er ved at gå ud, hvis man vil så dem et andet sted er det nu man skal tage frø. Man kan så dem med det samme. Baldrian er også ved at springe ud nu.
Vi har en del ting i blomst, men den planteart der nok gør sig bedst lige nu er forskellige Timian-arter.

Timian, (Diverse arter)
Thymus sp.

Timian

Den almindelige Havetimian er kendt af de fleste, bl.a. som uundværligt krydderi til gule ærter. Den kan dog bruges til utallige andre ting i madlavningen. Man laver også snaps og eddike af den.

Der findes utrolig mange farve og smagsvarianter af timian. Der er grønne, gyldne, gyldenbrogede, hvidbrogede og sølvgrå blade. Lyslilla, mørklilla, hvide og røde blomster. Ud over den almindelige timiansmag, er der varieteter med citron, appelsin, kommen og oregano-agtig smag.
Formmæssigt er de alle meget tætte og kompakte, men nogle er oprette (uden at blive over 30 cm) og andre er krybende af vækst.

Blomstringen er overdådig. Det er som regel sådan, at man knap nok kan se bladene for blomster på den tid. Hvis man har mange forskellige slags, strækker blomstringen sig over måneder, da de forskellige varieteter ikke blomstrer samtidig.

Dyrkningen er enkel. Sol og atter sol, og en veldrænet jord er deres hovedkrav. De tåler tørke, som dog sætter væksten i stå. Gødning behøver de ikke meget af. I meget mager jord vokser de dog langsommere. Dette øger til gengæld deres vinterhårdførhed. Gamle buske går af og til ud i hårde vintre. Her hjælper det at dele eller flytte dem, hver 3. År. Dette forynger dem noget. Bliver de bare forneden er det også en god ide at plante dem lidt dybere næste gang. Dette afhjælpes også af at skære dem ned om foråret.

Formeringen er nemmest ved deling. Hvis de får lov at blomstre, vil de så sig selv. Her må man være opmærksom på at mange af varieteterne er hybrider, og derfor vil lave anderledes afkom. Man kan også stiklingeformere dem, selvom det ikke er lige nemt for alle arters vedkommende.

Medicinske virkninger er mangfoldige. Her er det først og fremmest alm. Havetimian, og især den vilde timian der bruges.
De bruges mod bronkitis, katar, hoste, fordøjelsesbesvær, hjælper på fedtfordøjelsen, smertefuld menstruation kolik og ikke mindst tømmermænd. Siges at hjælpe mod alkoholisme. Planten er stimulerende, bakterie og svampedræbende og styrker nerverne. En olie af planten bruges udvortes mod depression, forkølelse, åndedrætsbesvær og muskelsmerter. Måske virker den også styrkende på immunforsvaret.

Planten er en god biplante, og tiltrækker mange andre insekter.